„Náš bezpečnostní tým obdržel informaci o novém spamu, který se tváří jako zpráva zaslaná společností T-Mobile, jež uživatele informuje o aktuálním vyúčtování. I když je zpráva psána v němčině, mohla by zákazníky společnosti T-Mobile nebo uživatele, kteří nedávno navštívili Německo, uvést v omyl,“ uvedl bezpečnostní analytik CSIRT Pavel Bašta.

Ve zprávě je odkaz na údajné vyúčtování, místo něj ale lidé do počítače stáhnou zazipovaný soubor s virem. „V současné chvíli detekuje dle virustotal.com pouze sedm antivirových řešení jako hrozbu,“ konstatoval Bašta.

Podvodná zpráva, ve které se podvodníci vydávají za zaměstnance T-Mobilu.

Podvodná zpráva, ve které se podvodníci vydávají za zaměstnance T-Mobilu.

FOTO: CSIRT

„Nelze vyloučit, že se podobný spam následně objeví i v české mutaci. Doporučujeme proto uživatelům zvýšenou obezřetnost,“ uzavřel bezpečnostní analytik.

„Obdobné emaily v současné době představují celosvětový problém a bohužel nejčastější způsob, jak skrze ‚sociální‘ inženýrství zneužít zákazníka k napadení jeho zařízení. Problém se netýká jen telekomunikací, ale i bankovních institucí,“ uvedla mluvčí T-Mobilu Markéta Kemrová.

Podvodníci to zkoušejí na více frontách

Na strachu lidí z neuhrazených závazků a dalších finančních komplikací staví totiž také podvodné zprávy, které se internetem šíří už od konce dubna. V nich se však podvodníci vydávají za zaměstnance úřadů pro vymáhání pohledávek.

Součástí e-mailu je i příloha, která má obsahovat údajnou smlouvu, jež dokazuje vznik dlužné částky. Místo toho se však v archívu, stejně jako v případě nových podvodů pod hlavičkou T-Mobilu, ukrývá spustitelný soubor s koncovkou .exe, který kromě textového dokumentu obsahuje také počítačové viry.

Některé antivirové programy s aktualizovanou virovou databází si dokážou s nezvanými návštěvníky, které obsahuje příloha podvodné zprávy, poradit. V opačném případě je možné je odstranit manuálně. Jak na to, se dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]